Artikler

- Detaljer
- Skrevet av: Birdlife Norge avd. Møre og Romsdal
INNKALLING TIL ÅRSMØTE
i BirdLife Norge, avd. Møre og Romsdal
Sted: Hustadvika Havhotell, Storholmvegen 90, 6444 Farstad
Tid: Lørdag 3. mai, 2025 , kl 15:00 – 17:00
Som i fjor velger vi en ny variant på Årsmøtet hvor vi legger det til en helg med overnatting og fugletur på søndag. Se praktisk info etter den formelle innkallingen.
Saksliste
- Valg av Møteleder, referent, protokollunderskrivere
- Godkjenning av innkalling
- Godkjenning av Årsmelding 2024
- Godkjenning av Regnskapet for 2024
- Fastsettelse av kontingent for 2026
- Valg av Styre, Valgkomite og Revisor
Dokumenter
BirdLife Norge avd. Møre og Romsdal - årsmelding 2024
BirdLife Norge avd. Møre og Romsdal - regnskap 2024
Øvrig program
Alv Ottar Folkestad gir en oppdatering på status for havørn i Møre og Romsdal etter 50 år med kartlegging.
Øyvind Gjeldnes orienterer om Vintersjøfuglprosjektet.
Middag og sosialt samvær på kvelden, og fugletur til Maletangen/Askvågen på Søndag. Husk godt fottøy !
VEL MØTT !
Mvh
Styret for BirdLife Norge avdeling Møre og Romsdal
Praktisk info
Hustadvika Havhotell nås med bil fra Farstad via Fylkesveg 6040.
BirdLife MR vil dekke ca.75% av kostnadene for middag og overnatting.
Vi beregner en egenandel for deltagelse på 500 kr, og resten av utgiftene for middag og overnatting dekkes av BirdLife MR. Egen transport og drikke dekkes av den enkelte.
Påmelding registreres ved at deltager betaler inn egenandel på 500,- til vår konto 0539.49.12281 innen påmeldingsfristen som settes til den 23.april.
Vi håper at dette opplegget faller i smak, og at vi kan møtes på denne flotte plassen for hyggelig samvær og flotte fugleopplevelser.
Normal innsjekking på rommet er kl 15:00, men om du kommer tidligere kan du få rom dersom det er tilgjengelig.
Det blir middag lørdag kl 19:00, og frokost m/matpakke søndag fra kl 8:00.
Vi håper på stor deltagelse, og en flott våropplevelse i havgapet !

- Detaljer
- Skrevet av: Alf Reitan, styremedlem i Birdlife Møre og Romsdal
Årets første fellestur med Birdlife Møre og Romsdal gjekk til Skardsøya i Aure kommune lørdag 22.03.2025. Målet med turen var å sjå etter sjøfugler blant anna gulnebblom som overvintrer i området ved Skardsøya . Oppmøte var ved Vean busstopp ved brua over til Skardsøya kl 10:00 .
Turledere var Ingvar Gjerdevik og Arnstein Gjeldnes. Ingvar hadde fått nyss om at ein sjelden fugl var observert i Kjørsvikbugen . Vi bestemte oss for å legge turen til Kjørsvikbugen først . Eirik og Hans Våg hadde sett fuglen tidlegare på dagen og vi vart med dei til ein utsiktplass . Fuglen vi ville sjå etter var ein underart av ærfugl som heiter Borealis , (Somateria mollissima borealis ) . Dette er ein fugl som stort sett held seg på Svalbard og hadde få observasjoner i Møre og Romsdal . Den eine Borealis - hannen holdt sammen med ein stor flokk med vanlige ærfugler . Uheldigvis låg flokken ganske langt frå land , men vi fekk alle sjå underarten med teleskop . Underarten skilte seg ut frå resten av ærfugl - hannene med sitt gule nebb . I samme flokk kunne vi også sjå mange haveller og ein del storskarv . Dette funnet vart eit høgdepunkt på turen .
Vi dro så tilbake til Skardsøya og køyrde ut til Skard . Der gjekk vi ut på neset Hanen for å sjå etter gulnebblom . Her fekk vi sjå totalt 6 stk gulnebblom , men dei låg no langt frå land , nesten ute i Trondheimsleia . Grunnen til det var nok litt trafikk av fritidsbåter i området nærmare land . Her fekk likevel alle sett gulnebblom med teleskop , men fuglane var utanfor fotohold .
Turen gjekk så vidare med stopp i Mellandsvågen mellom Skardsøya og Lesundøya . Her var det mange arter , men dei fleste låg også her langt ute frå land . Vi fekk sett smålom , islom , sjøorre , svartand , ærfugl , horndykker og den meir sjeldne gråstrupedykkeren . Deretter gjekk turen til siste stoppestad for turen som var Finnset på sørsida av Skardsøya . Her var det fin utsikt over Finnsetbugen og til Trondheimsleia og vi fekk sjå mange fleire islomar . Totalt vart det observert 19 stk islom i Mellandsvågsområdet . Vi fekk også sjå eit par otere i aksjon .
Det var gode værforhold med sol og fint vær under turen . Men det begynte å blåse litt utover ettermiddagen , og med meir bølger på sjøen vart det vanskelegare å oppdage fugler på langt hold . Alle observerte arter er oppdatert i Artsobservasjoner . Vi var totalt 8 stk fugleinteresserte personer på turen . Fekk tatt nokre fuglebilder på langt hold med Nikon P1000 . Stor takk til turledere Ingvar og Arnstein for ein flott tur.
Fleire bilder fra turen

- Detaljer
- Skrevet av: Steinar Melby
Lør 22. mars 10:00 – tur til Skardsøya i Aure
Først går turen til Skard, som kanskje er fylkes viktigste overvintringsområde for gulnebblom.
Deretter fortsetter vi til Mellandsvågen hvor islomen er sterkere representert. Andre sjøfugler som sjøorre, horndykker, svartand, havelle og ærfugl håper vi også å få se i løpet av dagen.
Oppmøte på Vean busstopp kl 10.00. Vean Busstopp
Værforbehold. Evt. reservedag er søndag 23/3
Turverter er Arnstein Gjeldnes telefon 47966955 og Ingvar Gjerdevik telefon 41457151

Lør 03. mai 15:00-18:00 – årsmøte m/ overnatting på Hustadvika Havhotell + fugletur søndag
I år som i fjor kombinerer vi årsmøtet med en overnatting og fugletur til lokalområdet på søndag. Årsmøtet holdes på Hustadvika Havhotell (Storholmen) på lørdag ettermiddag, og vi spiser middag på hotellet om kvelden.
Etter frokost søndag blir det fugletur i lokalområdet.
BirdLife MR sponser mesteparten av utgiftene til overnatting og måltider. Egenandel er på kr.500.
Se www.nofmr.no for detaljer og påmelding. Legges ut når programmet er klart. Påmeldingsfrist er 16.april 2025.
Kontaktperson: Olbjørn Kvernberg , telefon 91370899.

Søn 11. mai, møt våren på Runde kl 11:00
Fugleøya Runde har meir å by på enn lunde! Bli med og vandre langs vegen på sørsida av øya.
Fra vegkanten har vi god oversikt over strendene og markene. Her møter både lokale hekkefuglar og trekkfuglar som skal vidare.
Naturfotograf Hallgeir B. Skjelstad fortel om fuglelivet. Turen varer ca 2 timer.
Oppmøte på parkeringsplassen ved kyrkjegarden på Runde
Kontaktperson: Svein Arne Orvik, telefon 93806923

Torsdag 22.mai, tur i Gløsvågen i Kristiansund, kl.19.00
Bli med på kveldstur i Gløsvågen i Kristiansund, og bli kjent med sangfuglene våre om våren.
Oppmøte : Parkeringsplassen ved Gløsvågen naturreservat.
Kontaktperson : Tore Hals, telefon 975 53 478

Lørdag 07. juni, Vetavatna, Molde kommune kl. 08:00-14:00
Fellestur til Vetavatna i Molde kommune, mellom Fosterlågen og Rødsetra. Her ligger et ca. 4 kvadratkilometer stort tilnærmet urørt myr- og fjellskogsområde, 3-400 moh. med små tjønner og de to Vetavatna.
Turen starter fra Haugasetra, gjennom bjørk og ospeskog ned til Vetamyra og langs Vetavatnet. Videre til Heian og tjønnene der, så langs myra til Blåberget og tilbake gjennom gammel fjellfuruskog. I sum et vakkert og variert landskap som gir ornitologiske forventninger.
Her hekker bl.a. hvitryggspett, småspove, lommer, orrfugl og dvergfalk. Vi møtes på parkeringsplassen ved Gammelsætra camping ved Tjellekleiva. Derfra opp til Haugasetra for parkering. Værforbehold, søndag som reservedag.
Kontaktpersoner/turledere:
Øyvind Gjeldnes, tlf: 95 84 53 99
Jon Bjarne Jordal, tlf: 91 36 42 12


- Detaljer
- Skrevet av: Steinar Melby
Store snømengder og mange kuldegrader, regn og plussgrader – hvordan påvirker årets vintervær småfuglene i norske hager? Fuglevernorganisasjonen BirdLife Norge inviterer til den årlige Hagefugltellingen lørdag 25. og søndag 26. januar, der du kan bidra i folkeforskning ved å rapportere hvilke fugler du har i hagen din.
Det er mye fokus på at naturmangfoldet forsvinner rundt oss. Gjennom Hagefugltellingen bidrar fuglevenner i hele Norge til å overvåke og dokumentere variasjoner i bestandene av våre vanligste fugler om vinteren. For 18. året på rad skal tusenvis av norske hager undersøkes. Gjennom årene har vi fått god kunnskap om hvordan bestander av flere arter har endret seg. Noen fuglearter sliter og blir færre, mens andre har en positiv utvikling og har utvidet sitt vinterområde i Norge.
Hvordan påvirker været fuglene?
Hagefuglene er flinke til å tilpasse seg værforholdene. Svarttrosten for eksempel, liker å hoppe rundt i mildvær på barmark mens den leter etter noe å spise under blader. Når det blir kaldt og snøen dekker marken, trekker de inn til hager og foringsplasser for å finne mat. Mange arter lever helt på grensa når de overvintrer i Norge, og har derfor stor glede og nytte av godbiter som legges ut i hagene.
Arter i fram- og tilbakegang
Noen arter blir vanligere. Hagefugltellingen har vist at arter som spettmeis, kjernebiter, pilfink og stillits har økt sin norske vinterutbredelse de siste 15 årene.
Mer bekymringsverdig er de norske bestandene av grønnfink og gulspurv, som har gått tilbake de siste ti årene. Etter mange år med negative tall som følge av sykdom hos grønnfinken, kan det riktignok se ut til at arten er på vei tilbake. Situasjonen for gulspurv viser dessverre atr både den norske hekke- og vinterbestanden stadig er i tilbakegang. Det blir spennende å se hva tellingene viser i 2025.
Årets finkeprognose
Det er stor variasjon i antall fugler som oppsøker hagene våre for å få seg en matbit. De store utslagene er det finkefuglene som står bak. Mange av dem lever i flokk og som nomader utenfor hekkesesongen, på en evig jakt etter mat. De forskjellige finkene har forskjellig favorittmat, som er frø fra ulike trær (or, bjørk, bøk, gran osv.). Lokalt frøsetting hos treslagene er derfor med på å forklare hvorfor det er lite av en art et år, men store mengder et annet. Rapporter fra norske hager så langt i vinter kan tyde på at det er rikelig med dompap, bjørkefink og grønnsisik i landet. Gråsisik, en art som noen år kan være dominerende under tellingen, er hittil bare rapportert i små antall.
Hver telling teller – en aktivitet for alle!
Hagefugltellingen gir oss et unikt øyeblikksbilde av hvordan det står til med de vanligste hagefuglene våre. Alle som legger inn sine observasjoner, bidrar dermed til en viktig kilde til kunnskap om artene som finnes i vårt nærmiljø om vinteren. Hver fugl du teller gir oss verdifull kunnskap om hvordan hagefuglene våre har det om vinteren i Norge. Alle rapporter betyr like mye, uavhengig om det er få eller mange fugler som blir sett.
Rapporter på fuglevennen.no
I Hagefugltellingen er det fuglene som besøker fuglebrettet, foringsplassen eller hagen som skal telles og rapporteres på fuglevennen.no. Det høyeste antallet av en art som man ser samtidig skal rapporteres, og ikke summen av alle observasjoner. Deltakerne bestemmer selv hvor lang tid de bruker på tellingen, men en times tid bør være et minimum. Oppdaterte resultater i sanntid finner du på fuglevennen.no. Lurer du på hvilke arter som besøker din hage eller trenger tips om mating av fugler, finner du hjelp på fuglevennen.no. Her kan du også spørre en fugleekspert om alt i fuglenes verden.
Slik teller du
Du skal telle det høyeste antallet av hver art som du ser SAMTIDIG i Hagefugltellingen. Ser du for eksempel 6 kjøttmeis sammen på fõringsplassen kl. 10, og 4 kjøttmeis kl. 11, så skal du rapportere 6 individer.
Har du ikke anledning den aktuelle helga?
For dem som ikke har anledning til å telle fugler 25. eller 26. januar, er det mulig å rapportere både uken før og etter. Rapporter fra perioden 18. januar til 2. februar 2025 kommer med i årets telling.
Ekstra informasjon og ressurser:
Trender fra Hagefugltellingen (kan filtreres på fylke og kommune):
https://www.fuglevennen.no/aktiviteter/foringsplassen/resultater/?side=trend
Sett av en times tid eller mer, og bli med på å kartlegge vinterfuglene i Norge du også!
Fuglene trenger din støtte - blir medlem i BirdLife Norge

- Detaljer
- Skrevet av: Øyvind Gjeldnes
Som i fjor inviterer BirdLife Møre og Romsdal til ny telling fra Kjørsvikbugen i Aure til Makkevika på Giske også denne vinteren. Prosjektet er 3- årig, utviklet og finansiert av BirdLife avd. Møre og Romsdal og gjennomført som en åpen medlemsaktivitet. (Alle bilder: Arnstein Gjeldnes)
Fjorårets telling
Tellingen i 2024 ble vellykket selv om noe større deltagelse og roligere sjø på Giske og Vigra var ønskelig. Likevel ble dette for oss 8 som deltok en super foreningsopplevelse med spennende og delvis utfordrende vinterornitologi i nye og kjente områder.Deltagere vinteren 2024: Kristin,Hans og Eirik Våg. Ingvar Gjerdevik, Geir Gaarder, Anders Stavnesli, Arnstein Gjeldnes og Øyvind Gjeldnes. Takk til Ola Gjøra og min kone Heidi for digital hjelp og styret for 3-årig økonomisk støtte.



Telleområdet
Telleområdet omfatter 90 tellesoner over 17 større delområder etter kommunegrenser eller andre naturgeografiske avgrensninger som telles helhetlig.
Dette gir et omfattende materiale over arter og områder med intensjon om en årlig oppsummering og en avsluttende rapport etter vinteren 2026.
Resultatene fra 2024 er lagret på «Artsobservasjoner» og håndskrevet og systematisk arkivert i “svartboka”. Vårt foreningsprosjekt omfatter ikke de aller ytterste områdene som Sveslingane, Uksnøy, Gallerskjæra/Saltstein/Bjørnsund, Ohrskjæra ,Grip og Vestsmøla.
Parallelt med vår hovedtelling gjorde vi en begrenset opptelling av delområder av Grip og Nordvest Smøla som en forberedelse av en søknad om en vinteropptelling av hele dette området. Videre følger her oppsummerte tall for hele vår kystnære telling av et utvalg arter. Disse tallene er her sammenstilt med summerte tall fra årets tradisjonelle Smølatelling og prøvetellingen av Grip og NV Smøla.

Unikt og viktig materiale
For forvaltningen og oss BirdLifere er dette i detalj og som helhet et unikt og svært viktig materiale med stort og omfattende bearbeidingspotensiale som får komme ved en senere anledning. Sammenstillingen viser tydelig hvor dominant Smøla/Grip er for de fleste vinterartene våre og spesielt for sjøorre, ærfugl, horndykker, teiste, havelle, fjæreplytt og tjeld.
Noen resultat fra tellingene vinteren 2024
Art | Mørekysten | Grip/Smøla |
---|---|---|
Stokkand | 1338 | 146 |
Krikkand | 229 | 11 |
Ærfugl | 1239 | 619 |
Havelle | 584 | 970 |
Sjøorre | 177 | 526 |
Svartand | 276 | 190 |
Siland | 775 | 683 |
Sangsvane | 209 | 36 |
Kvinand | 390 | 128 |
Smålom | 128 | 37 |
Islom | 258 | 168 |
Storskarv | 447 | 521 |
Toppskarv | 491 | 358 |
Skarv ub | 483 | 222 |
Teist | 160 | 354 |
Horndykker | 48 | 106 |
Grå st dykk | 31 | 25 |
Gråhegre | 517 | 209 |
Storspove | 187 | 30 |
Tjeld | 75 | 369 |
Fjæreplytt | 697 | 662 |
Steinvender | 128 | 102 |
Samme organisering som i 2024
Siden det meste gikk på skinner sist vinter blir organiseringen den samme forutsatt god nok deltagelse. Gjennomføringen er ideelt sett basert på at 2 personer teller sjøfugl og 1 pers. strandsonen pr. tellesone med toppforhold . Disse tre får prioritert økonomisk godtgjørelse fleksibelt tilpasset deltagerantall og total utgiftene.
To fellesarrangement
Som i fjor blir det to fellesarrangement med Airbnb overnattinger. Den første på Harøya fra onsdag kveld 22. januar til 26.01 med værforbeholdt reserveperiode 29.01 til 02.02.25 Andre fellessamling blir ved Hustadvika fra torsdag 2. februar til søndag 5.2. evt. perioden deretter. Fra disse basene har vi stor dagsturadius med mulighet for å velge værtilpassede telleområder.
Områder som av grunner ikke blir telt eller omfattes av fellesturene blir utført som dagsturer, spontant om nødvendig, på dager med optimale forhold. Dette kan gjelde Ona-Orta-Otrøy-Gossa-Giske/Vigra-Kuløy/Edøy-Tresfjord , fjordbassenget Angvik/Eide og Aure kommune. Personer med ønske om telleansvar eller deltagelse på disse turene kan kontakte prosjektleder .
På fellesturene kan maks. ca. 8 personer delta med overnatting pr. døgn. Blir interessen større må vi dele på overnattingene og heller være dagsturdeltagere. Høsten 2023 kom vinteren rekordtidlig med vedvarende barfrost også i strandsonen allerede fra 20. oktober til 14. desember som fortrengte de ferskvannssøkende artene. Deretter kom en mildere periode med vind og lett snøfall før tosifret kulde og skritthøy fokksnø la seg over strandsonene fra 15. januar og utelukket besøk i strandsonevegetasjonen sør for Makkevika, turen rundt Ullaholmen og Orta hvor bare buktene på nordsiden ble talt fra ferga. Forutsatt bart landskap kan vi forvente mer tidsbruk i strandsonevegetasjonen og mindre på sjøfugl i år.
Underveis ble Tresfjorden og fjordsystemet fra Angvik til Eide tatt inn i prosjektet takket være at Geir Gaarder sa fra seg godtgjørelse. Også smålokaliteter utenfor tellesonene ble talt opp og summert inn i totaltallene for hvert delområde. På fellessamlingene tar alle med sin egen tørrmat.
Middagen gjør vi felles eller kjøper den på gatekjøkken el. Alle som overnatter eller er av de tre tellerne per sone får bilgodtgjørelse etter BirdLifetakst og prosjekttilpasset kostbeløp etterbetalt.
Da er det å håpe at også sunnmøringer og romsdalinger finner dette attraktivt og blir med på å gjøre dette til et samlingsprosjekt for alle i fylket.
Alle henvendelser gjøres til Øyvind Gjeldnes tel. 95845399

- Detaljer
- Skrevet av: Steinar Melby
Rapportnr. 8-2024, Kartlegging av trekkfugl i Sandblåst-Gaustadvågen, dokumenterer en kartlegging av trekkfugler i Sandblåst-Gaustadvågen naturreservat i 2024, sammenlignet med tilsvarende kartlegginger fra 1974 og 1975.
Undersøkelsen viser en betydelig nedgang i bestanden av måker og vadere, mens andefuglenes bestand har økt. Resultatene diskuteres i lys av tidligere funn og trusler som tap av våtmarksområder og klimaendringer. Dataene er presentert i tabeller og sammenlignet med tidligere forskning.
Rapporten konkluderer med at reservatet fortsatt er viktig som rasteplass for enkelte fuglearter, til tross for den negative utviklingen.
Ola Ragnar Gjøra har vært prosjektleder og har utført feltarbeid sammen med Arnstein Gjeldnes og Øyvind Gjeldnes.

- Detaljer
- Skrevet av: Steinar Melby
To nye og spennende rapporter er lagt til i Rapportarkivet.
Nr. 10 - 2024: Kartlegging av grashoppesongar på ytre Søre Sunnmøre 2024
Birdlife Møre & Romsdal har, med midlar fra Artsdatabanken, utdelt av Birdlife Norge, kartlagt nattsongar-arten grashoppesongar på ytre Søre Sunnmøre (Vanylven, Sande, Herøy,
Ulstein og Hareid kommunar) våren og sommaren 2024.
Ansvarleg for gjennomføring har vore prosjektleiar Ingar Støyle Bringsvor. Andre som også har bidratt med sine observasjonar er Svein Arne Orvik, Ståle Sætre og Bjørn Sande.
Nr. 9 - 2024: Kartlegging av svartstrupe på ytre Søre Sunnmøre i 2024
Birdlife Møre & Romsdal har, med midlar frå Artsdatabanken, utdelt av Birdlife Norge, kartlagt svartstrupe på ytre Søre Sunnmøre (Vanylven, Sande, Herøy og Ulstein kommune)
våren, sommaren og hausten 2024.
Ansvarleg for gjennomføring har vore prosjektleiar Ingar Støyle Bringsvor. Svein Arne Orvik har også bidrege med observasjonar. Ein stor takk til han.
Last ned eller se flere rapporter fra BirdLife Norge avd. Møre og Romsdal på denne siden.

- Detaljer
- Skrevet av: Styret i BirdLife Norge avdeling Møre og Romsdal
Tirsdag 26. november klokken 19:00 på Molde Fjordhotell, er det klart for årets siste medlemsmøte i BirdLife Norge avd. Møre og Romsdal.
Vi deler erfaringer fra årets prosjekter, naturvernsaker og våre fugleopplevelser..
I tillegg vil det bli lagt opp til en presentasjon av Maletangen på Hustadvika, med medlemsdiskusjon i etterkant om planer og innspill.
Vel møtt.
Kontaktperson: Olbjørn Kvernberg Telefon :91370899
Molde Fjordhotell er rett før Aker stadion på venstre side når du kommer fra Molde sentrum.

- Detaljer
- Skrevet av: Steinar Melby
Ny rapport er lagt til i rapportarkivet. Hekkebestanden av krykkje er telt opp på Nordmøre og Hustadvika kommune i Romsdal.
I alt ble det telt opp 1363 territorielle par. 644 par ble funnet hekkende i Kristiansund kommune, fordelt på flere småkolonier i Kristiansund by og på Grip. I Gjemnes kommune hekker ca. 600 par på Gjemnessundet bru. I Averøy kommune ble det påvist 61 par fordelt på to kolonier og i Hustadvika kommune 58 par i to kolonier. Samtidig ble ungeproduksjon telt opp flere steder.
Data fra flere tellinger siste 10 år er i tillegg sammenstilt for mange av koloniene. Bestandsutvikling, ungeproduksjon, påvirkningsfaktorer og forslag til tiltak er omtalt og diskutert
for koloniene.
Tore Hals har vært prosjektansvarlig, og Arnstein Gjeldnes og Bjørn Thomassen prosjektmedarbeidere i Birdflife Norge avd. Møre og Romsdal. Oppdraget har vært utført for statsforvalteren i Møre og Romsdal.

- Detaljer
- Skrevet av: Steinar Melby
Ny rapport er lagt til i rapportarkivet. Kartlegging av hekkende sjøfugl på Nordmøre i Møre og Romsdal i 2024
Birdlife Møre & Romsdal har for første gang systematisk telt opp bakkehekkende sjøfugl på et stort antall holmer og skjær på Nordmøre. Prosjektet er gjennomført med støtte fra Viltfondsmidler, tildelt av Statsforvalteren i Møre og Romsdal. Prosjektet er utført av prosjektleder Tore Hals med god hjelp fra feltmannskaper fra Birdlife Møre og Romsdal.
Formålet med prosjektet har vært å få en bedre oversikt over hekkebestandene av sjøfugler i seks kommuner på Nordmøre og en kommune i Romsdal. Fire av kommunene er kun delvis undersøkt. Sluttregnskap for prosjektet vil bli sendt inn separat.
Prosjektleder Tore Hals retter en stor takk til feltmannskapet Bjørn Thomassen, Arnstein Gjeldnes, Kåre Olufsen, Eivind Sørensen for bidrag både under feltarbeid, bildemateriale og faglig informasjon ved rapportering. Videre vil jeg rette en takk til Geir Gaarder, prosjektansvarlig i Birdlife M&R, som har lest igjennom rapporten og kommet med verdifulle innspill. En takk må også rettes til min båtassistent Nikolai Knutsen Hals som var til stor hjelp når vi skulle gå nærme holmer for å telle opp alle hekkende sjøfugler der.

- Detaljer
- Skrevet av: Styret i BirdLife Norge avdeling Møre og Romsdal
Hytta på Maletangen Ringmerkingsstasjon er nå tilgjengelig for alle medlemmer i BirdLife avdeling Møre og Romsdal for opphold og overnatting.
Ringmerking i regi av Sunnmøre ringmerkingsgruppe foregår i følgende tidsperioder:
- 1. mars til og med 30.april
- 1.august til og med 31.oktober.
- Ringmerkingsaktiviteten foregår fra mandag til og med fredag.
I disse tidsrommene har ringmerkingsaktiviteten prioritet, og annen aktivitet i området må ta hensyn til ringmerkingsaktiviteten. Det betyr at alle medlemmer er velkomne når ringmerkingsaktivitet pågår, men at man da tar kontakt med ringmerkerne ved ankomst for å avtale øvrig aktivitet slik at det ikke oppstår konflikt med pågående ringmerking
Dette innebærer at alle medlemmer har tilgang til hytta alle helger gjennom hele året fra fredag ettermiddag til mandag morgen. Etter avtale med ringmerkere kan hytta brukes
til overnatting også på hverdager. Tilgang til hytta for opphold/overnatting skjer ved innhenting av kode til lås på hytta. Skuret hvor ringmerkingen foregår er avlåst separat og forbeholdt ringmerkere. Ved planlagt overnatting må det tas kontakt med Øivind Gjeldnes på telefon 958 45 399 på forhånd.
Andre ringmerkere kan få tilgang til ringmerkingsbua etter avtale med Sunnmøre Ringmerkingsgruppe. Alt som er av ringmerkingsutstyr i ringmerkingsboden er privateid og må derfor ikke benyttes av andre uten at eier er tilstede. Dette gjelder nett, ruser, klappfeller, tenger og ringer. Kontaktinfo: Øystein Wiik, telefon 906 11 096
Husregler for Malehytta
- Alle brukere av hytta er ansvarlig for å sørge for at hytta holdes ren etter bruk, og den skal forlates rengjort, og uten at noe er etterlatt i hytta.
- Alle besøk skal føres inn i Protokollen(hyttebok) som er utlagt i hytta med tidspunkt for ankomst/avreise, kontaktinfo og gjennomført aktivitet.
- Hytta skal låses ved avreise, og uteområdet skal være ryddig og fint.
- Det er gass, ved og toalettpapir tilgjengelig i hytta. Andre forbruksvarer må du ta med selv.
- På vei til/fra hytta må det tas hensyn til beitedyr og unngå ferdsel på dyrkamark.
- Unngå parkering på/ved gardsveger eller driftsveger. Parker ved Grendahuset.